Rib Eye on roots
Rib Eye on roots
Rib Eye on roots – entrecôte med vitlökssmör och grillad rotsakssallad
Ingredients
Biff
- 4 Hängmörad entrecôte | 250 g per portion
Grillat vitlökssmör
- 1 hel vitlök
- 250g smör
- Salt
Grillad rotfruktssallad
- 200g morötter
- 200g rödbetor
- 200g palsternacka
- 200g rotselleri
- 1 Äpple
- Färska örter
- olivolja
Directions
Den saftiga biffen kan serveras med det grillade vitlökssmöret och den färgstarka rotsalladen. Njut av smaken!
1
Förberedelse av rotsallad Värm grillen, så att grillytan till köttet blir mycket varm.
2
Skölj och skala rotfrukterna. Skär dem i tunna strimlor och lägg dem i en skål. Tillsätt lite olivolja och färska örter och blanda.
3
Skölj äpplet, skär det i tunna strimlor och tillsätt lite olivolja.
Häll grönsakerna och äpplet i en grillplatta eller grillform och grilla tills grönsakerna är mjuka och har fått en lätt brun färg.
4
Till vitlökssmöret: Ta bort ytterhöljet från vitlöken och halvera vitlöken vågrätt.
5
Pensla de båda halvorna med lite olivolja, lägg dem i en liten form och grilla dem på indirekt värme i ca 20–30 minuter.
6
Låt under tiden smöret mjukna så att det får en krämig konsistens.
7
Tryck ut vitlöksklyftorna när de stekt klart och blanda dem med det mjuka smöret. Krydda med salt och peppar och voilà så är vitlökssmöret klart.
8
Tillaga köttet: Stek först entrecôten kraftigt på båda sidorna. Använd direktvärmen på den förvärmda grillen. En tjock entrecôteskiva klarar utan vidare temperaturer upp till 800–900 grader.
9
Så snart maillardreaktionen på båda sidorna har tillfört utpräglade stekaromer, fortsätter du steka köttet på svag indirekt värme. Under denna fas ska köttets kärntemperatur stiga till ca 53 grader. Använd en köttermometer för att inte lämna något åt slumpen och kontrollera kärntemperaturen.
10
Lägg därefter det grillade köttet på en förvärmd träplatta och låt den vila tills kärntemperaturen når upp till 55–56 grader – då är entrecôten färdig att serveras.
Suggested for this recipe
Made This Recipe?
Klicka på stjärnorna för att betygsätta den.