Grilla med grillplatta – så smakar det!

Grilla med grillplatta – så smakar det!

Sommaren är lång och nästan varenda helg står det gemensam grillkväll på programmet. Nästa gång du bjuder in dina vänner kan du tillföra lite omväxling med grillen under sommarmånaderna. Istället för den sedvanliga grillade korven, serverar du ovanliga tillbehör, fisk och till och med en dessert eller frukost från grillen. Hur fungerar det? Grilla med en Plancha och byt enkelt ut gallret mot den mångsidiga grillplattan. Vi visar dig hur du lyckas med en medelhavsinspirerad grillkväll med platta!

Grilla med grillplatta – men på rätt sätt! 

 

Den som vill prova på Plancha bör sätta sig in i grillplattans alla funktioner och egenskaper i förväg. För det du grillar ska ju helst smaka bättre tack vare grillplattan och inte förlora i kvalitet. 

Du måste också välja grillplatta efter vilken grill du har. Hos Char-Broil finns det grillar som Performance Pro, som redan har en inbyggd grillplatta. Till andra grillar har vi plattor i olika storlekar och material som du antingen sätter ovanpå gallret eller använder istället för gallret. 

Plancha i gjutjärn eller rostfritt stål: när du grillar med grillplatta ska den ligga på grillen redan när grillen startas. Då blir den riktigt varm och du kan tillaga grönsaker, fisk eller kött perfekt. 

Tre praktiska tips när du grillar med grillplatta

 

  1. Skär det du ska grilla tunt: Grillplattorna blir enormt varma och förmedlar värmen till det du ska grilla. På så sätt blir allt riktigt knaprigt, men ibland blir det inte helt genomstekt. Därför rekommenderar vi att du skär fisk och kött lite tunnare än du skulle göra vid grillning på galler. 

     

  2. Välj rätt storlek: Alla grillplattor får inte plats i alla grillar. När du köper grillplatta bör du därför ta reda på vilken form och storlek som passar till din Char-Broil-grill. 

     

  3. Grilla säkert: När du använder grillplatta hamnar vätskor som fett inte i gasolgrillens brännare. På så sätt blir det mindre rökigt, och när du grillar med kol kan du undvika plötsligt uppflammande lågor tack vare grillplattan. På våra TRU-Infrared gasolgrillar rinner fett och steksaft dessutom ned på ett droppskydd, istället för direkt i brännaren – även om du inte använder grillplatta. På alla grillar med den patenterade värmen från Char-Broil förhindras samtidigt okontrollerade flammor, rökbildningen minskar och grillen skyddas invändigt mot nedsmutsning. 


Det perfekta grillrätterna för en Plancha

 

Precis som vid Medelhavet tillbereds traditionellt mycket fisk på grillplattan: lax, räkor och andra skaldjur grillas hårt men förblir ändå saftiga. Dessutom faller ingenting igenom gallret. Vill du hellre ha det traditionellt? Även kött och korv blir en läcker huvudrätt på plattan. Om du vill kunna vara så flexibel som möjligt och uppfylla önskemålen hos familj och vänner rekommenderar vi en vändplatta: den ena sidan är slät och den andra är räfflad. På så sätt kan du ge kött och fisk den genuina räfflade looken samtidigt som du kan prova nya rätter på den släta sidan. 

Plancha med slät yta för stekt ägg och pannkakor

Gasolgrillar värms upp snabbt och är därmed perfekta om du vill börja dagen med en läcker brunch. Med hjälp av grillplattan kan du låta nya drömmar gå i uppfyllelse: stekt ägg, bacon och pannkakor kan snabbt och lätt tillagas på den Planchans släta sida. Får det inte det att vattnas i munnen på dig?

Räfflad yta för kött, fisk och liknande.

Den räfflade sidan på din Plancha är perfekt för grillning av kött och fisk. Även grillade grönsaker och stekt potatis fungerar väldigt bra. Vissa frukter passar dessutom perfekt till mustiga rätter och skapar en fin balans. Istället för tillsätta vattenmelon i salladen kan du enkelt grilla den på grillplattan. Det går även bra med ananas, paprika eller pak choi. Vegetariska tillbehör från grillen är så goda och mångsidiga och det finns garanterat något för alla!


Grillfesten kan börja

 

Grillplattan passar, grillen är uppvärmd och gästerna är inbjudna. Nu finns det inte längre något som står i vägen för en trevlig kväll med vännerna. När du grillar med grillplattan trollar du fram läckra medelhavsrätter till dina gäster och skapar en kulinariskt oförglömlig kväll. Njut i fulla drag av fördelarna med din grillplatta och grilla smala stavar eller flytande råvaror utan problem. 

Glöm inte att ta hand om grillplattan på rätt sätt 

Förbered nästa grillning direkt efter grillningen – så att grillplattan alltid är färdig att användas igen. För att hålla grillplattan i gott skick är det viktigt att underhålla och rengöra den regelbundet. Använd inte borstar i rostfritt stål, eftersom det skadar beläggningen. Istället kan du bränna rent plattan på grillen och därefter rengöra den med en duk. Efter rengöringen bör du dessutom gnida in plattan med lite matolja.


Häufige Fragen zum Grillen mit Grillplatte


Vad kan jag grilla med en grillplatta?

Allt som hamnar på det vanliga gallret kan tillagas på grillplattan. Särskilt praktiska är grillplattor för små tillbehör och vätskor, till exempel äggröra.

Vilket är bäst: gallret eller plattan? 

Båda varianterna har sina fördelar och i slutändan beror det på vad grillmästaren föredrar. Medan plattorna är lättare att rengöra, är det mindre risk för att det du grillar fastnar på gallret eller att det blir för varmt för snabbt.

Vilken olja ska jag använda på grillplattan?  

På grillplattorna kan du använda valfri matolja som är avsedd för stekning. Rapsolja och kokosfett är de vanligaste oljorna, medan du med soja- eller jordnötsolja kan ge lite extra smak åt dina rätter. 

Hur monterar jag grillplattan i min Char-Broil-grill?

På grillar i Professional Power Edition tar du ut droppskyddet och grillgallret och sätter in grillplattan istället. Vår universalgrillplatta lägger du däremot direkt på gallret. Den passar till alla våra grillar och då behöver du inte heller ta ut droppskyddet och gallret. Efter monteringen kan grillplattan värmas upp tillsammans med grillen.

Vilken grillplatta passar till min Char-Broil-grill?



  140573 140012 140008 140007 140031
  Universelle
Grillplatte
Grillplatte
2-Brenner
Grillplatte
3-Brenner
Grillplatte
4-Brenner
Grillplatte
Convective Line
Ultimate          
3200      
         
Platinum          
2200        
3400        
         
Professional          
PRO S 2      
PRO S 3      
2200      
3400      
4400      
4600      
3500      
4500      
         
Performance          
220      
330      
340      
440      
         
Advantage          
225      
345      
445      
         
Convective          
210      
310      
410      
640      
         
Gas2Coal          
330      
440      
2.0 210      
2.0 330      

Grillplattans ursprung

Grillplattor kommer ursprungligen från Spanien, därav namnet Plancha. Under 1800-talet kom det praktiska grilltillbehöret via Frankrike till Europa, och idag är det ett måste på alla professionella grillfester. 

Comments & Questions