Hur grillar man med ett roterande spett?

Hur grillar man med ett roterande spett?

Tack vare det elektriska roterande spettet från Char-Broil behöver du inte längre besöka grillhyllan i saluhallen. Från och med nu är det enkelt att själv grilla saftiga spett på din gasolgrill med roterande spett hemma!

Directions

Step 114
En grill med roterande grillspett är bra att använda vid större köttbitar eller hela djur som kyckling, gris eller kalkon. Lammkotletter, fläsklägg och rostbiff passar också bra för att tillaga som stek på roterande spett i gasolgrill. Köttet träs då på ett långt grillspett som roterar i långsam och jämn takt. På så sätt grillas köttet jämnt på alla sidor vid konstant temperatur – även när det grillas en längre tid – och behåller all sin härliga köttsaft. Här är några enkla tumregler för att grilla med spett:

Köp rätt roterande spett

Tänk på att köpa ett roterande spett som roterar i konstant hastighet. På det sättet grillas köttet jämnt och snabbt och förlorar inte för mycket vätska. Char-Broil har flera modeller som passar till olika grillar. Det universella roterande spettet och det roterande premiumspettet är exempelvis tillverkade med en utdragbar stång för att passa de flesta grillar med 2–4 brännare. Du kan alltså köpa en gasolgrill på webben utan att prova den innan.

Marinader och såser

Vid grillning med roterande spett ska sockerhaltiga BBQ-såser först strykas på köttet ungefär tio minuter före grillningen är klar eftersom det annars finns risk att de bränns vid.

Balansera väl

Tänk på att trä på spettet i mitten för att det ska grillas jämnt.
1

Grilla hel kyckling på roterande spett

Forma kycklingen så att den blir så rund som möjligt.
2
Korsa benen och bind fast dem med kökstråd. Gör samma sak med vingarna. Bind samman dem under skuldrorna, över spetsarna och bakom kycklingens rygg.
3
För grillspettet genom bröstet, parallellt med ryggraden. Det ska föras ut från den bakre öppningen. Se till att spettet sitter i mitten.
4
Fäst nu spettets hållare i kycklingens bröst- och stjärtområde. Tänk på att de ska sitta åt ordentligt så att kycklingen inte glider.
5
Rulla spettet mellan båda händerna innan du fäster det i grillen. Spettet ska kunna rullas jämnt och lätt. Om en sida är tyngre sitter kycklingen inte balanserat. Flytta på hållarna vid behov.
1

Grilla gris-, nöt- eller lammkött på spett

För grillspettet genom mitten av köttbiten längs med köttfibrerna.
2
Fäst hållarna och kontrollera om köttbiten är balanserad. Om köttet sitter obalanserat, flytta på hållarna vid behov. En obalanserad köttbit belastar motorn på ett onödigt sätt.

Grilltider

Grilltiderna ska uppskattas efter respektive köttbits storlek. Som vid direkt grillning påverkas grilltiden av blåst, lufttemperatur och luftfuktighet. Vid roterande grillning på spett är det lite svårare att kontrollera om köttet är färdiggrillat. För att vara på den säkra sidan, stanna det roterande spettet 15 till 20 minuter före slutet av grilltiden som du utgår från och mät köttets innertemperatur. Låt köttet vila i fem till tio minuter efter att det har grillat klart så att köttsaften kan sätta sig. Det gör det också lättare att skära köttet.

Grilltemperatur

Att grilla en hel kyckling på ett roterande spett vid rätt temperatur är inte så svårt som man kan tro! Krydda kycklingen och förvärm grillen. Rosta kycklingen först i tio minuter vid stark värme. Sänk sedan till medelhög värme och grilla hela kycklingen på det roterande spettet i 1 till 1,5 timmar eller tills innertemperaturen har nått 75 °C.

Tips

Om du använder en TRU-Infrared™ grill not med infrarött ljus med gjutjärnsgaller (t.ex. från Professional-serien) måste du avlägsna gallret innan du fäster Char-Broil-grillspettet. Lämna värmefördelningsplattorna i brännkammaren för att fånga upp avrinnande stekfett.
Comments & Questions