Vilka grönsaker kan man grilla?

Vilka grönsaker kan man grilla?

Vilka grönsaker är särskilt lämpliga att grilla?

Vitaminrika, vegetariska och prisvärda – att grilla färska grönsaker har sedan länge varit ett likvärdigt alternativ till kött! Men grillade grönsaker är samtidigt ett nyttigt och gott tillbehör. 

I princip går det att grilla alla slags grönsaker. Alla känner väl till majskolvar, svamp och potatis, men det finns också läckra receptidéer för auberginer, tomater och fänkål. På spett – till exempel på våra GRILL+® spett – kan du kombinera flera olika sorter med varandra och på så sätt variera dina rätter ännu mer. Om du väljer lokalt odlade grönsaker som är i säsong så skonar du både miljön och din plånbok.

 


Vad ska jag tänka på när jag grillar grönsaker?

 

Grönsaker kan marineras och tillagas långsamt, men även stekas på hög värme. 

  • Skär grönsakerna i jämna strimlor eller bitar. Då kan du grilla olika sorter ungefär lika länge. 
  • Grönsaker som innehåller mycket vatten, till exempel zucchini eller tomater kan snabbt stekas sönder. De ska därför grillas på hög värme, men inte för länge. 
  • Många grönsakssorter kan du tillaga direkt på grillgallret. Om för mycket vätska ändå sipprar ut rekommenderas användning av en grillpanna eller grillplatta. Grillplattor eller Plancha är massiva, slutna plattor med en låg kant som fångar upp vätskor. Eftersom grönsaker till största delen består av vatten, är den perfekt för att tillaga zucchini, tomater och liknande.

Då behöver du inte använda den mindre miljövänliga aluminiumfolien till grönsaker. Om du vill tillaga dina grönsaker så skonsamt som möjligt, så rekommenderar vi indirekt grillning på varmhållningsgallret – då bevaras de flesta vitaminerna. Vissa Char-Broil-gasolgrillar, till exempel Advantage PRO och Performance PRO 3- och 4-brännargrillarna, har som standard ett varmhållningsgaller i rostfritt stål som är inbyggt i grillpannan. Detta exklusiva Chef’s Delite System är helt enkelt perfekt för alla som gillar att grilla grönsaker.


Grilla grön eller vit sparris

Kokt sparris med hollandaisesås och serranoskinka är en specialitet i Tyskland. Men om den grillas så att den blir knaprig, kommer helt andra smaknoter fram. Grön sparris passar väldigt bra att grilla, eftersom de tunna stängerna snabbt blir färdiga. Pensla sparrisen med olivolja. Krydda med lite örter och lägg dem sedan på grillen. Om du lägger dem direkt på grillgallret bör du fästa sparrisen på träspett eller lägga dem på tvären, så att de inte faller igenom grillgallret. Eller lägg dem helt enkelt på grillplattan, så undviker du det problemet.  

Aubergine

Aubergine används ofta i medelhavsköket och utvecklar efter grillningen en kryddig smak. Du kan grilla auberginen i halvor eller skära den i 1 cm tjocka skivor. Det är viktigt att salta auberginen och låta det dra i ungefär 15 minuter. På så sätt dras fukten ut och den blir mjuk och lättuggad. Torka bort vattendropparna och pensla dem med olivolja eller citronsaft och strö över valfria örter. Halverade auberginer kan du grilla fem minuter på varje sida, i skivor blir den färdig lite fortare.

 

Våra fem favoriter – dessa grönsaker går bra att grilla!

Zucchini

Innan du grillar zucchinin ska du skölja och torka den. Skär den sedan i fem till tio millimeter tjocka skivor och pensla dem med en marinad. Eftersom zucchini inte smakar så mycket i sig, kan du krydda den rejält eller kombinera den med mustig fetaost. Till zucchinimarinad behöver du

  • 1–2 msk vegetabilisk olja (olivolja eller rapsolja) 
  • Örter som timjan, rosmarin eller vitlök
  • Salt och peppar: tillsätt saltet efter grillningen, så att de råa zucchiniskivorna inte torkar ut.

Lägg zucchinin på grillgallret och grilla dem i fem minuter – vänd dem gärna en gång under tiden. 

Tomater

Tomater tillhör de mest uppskattade sommargrönsakerna och de går också väldigt bra att grilla. De stora sorterna, som bifftomater, lämpar sig särskilt väl till detta. Beroende på hur stora de är kan du helt enkelt dela tomaterna i halvor eller kvartar och marinera dem med några ingredienser. Det räcker om du tar lite olivolja, hackad vitlök, peppar och lite örter – grilla dem sedan i en grillform eller på grillplattan. Grilla dem i 10–15 minuter och strö sedan över salt.  

Svamp (till exempel champinjon, karljohanssvamp, kungsmussling)

Svamp kan grillas på olika sätt:

  • på grillplattan
  • direkt på gallret
  • på grillspett
  • fyllda med ost, köttfärs eller couscous

Fyllda champinjoner med färskost eller smör och några örter är mycket uppskattat. Andra svampsorter som kungsmusslingar eller karljohanssvamp kan grillas i skivor.

 

Grillgrönsaker med liknande tillagningstider ska helst grillas tillsammans. Char-Bro Stefan säger: Ju fuktigare grönsakerna är, desto mer värme behöver man. Potatis lyckas man bäst med om de tillagas under en längre tid och vid låg temperatur (beroende på hur de är skurna ca 50–200 °C). Om du däremot tillagar saftiga tomater kan du vrida upp grillen på högsta steget (200–350 °C). 

Ju mer fukt i grönsakerna, desto mer värme!

Grilla grönsaksspett på grillbrännaren i upp till 900 °C...

...eller tillaga försiktigt på värmestativet.

Det finns givetvis fler grönsakssorter som fungerar bra att tillaga på grillen. Även majs, blomkål, potatis, paprika och avokado är goda att grilla. Det behövs ofta inget annat än en marinad av vegetabilisk olja, örter, salt och peppar. Har du fått smak för grillade grönsaker och vill trolla fram raffinerade rätter med grönsaker? Då kan du prova våra vegetariska recept med bland annat papaya, rödbetor, lime och sallatcikoria.


Bei welcher Temperatur grillt man Gemüse?

Gemüsespieße können auch bei hohen Temperaturen auf dem Sear-Brenner mit dem praktischen Windschutz  inklusive Halterung für die  GRILL+ Spieße  gegrillt werden – allerdings deutlich kürzer als etwa Fleisch. Wenn du Gemüse indirekt auf dem Warmhalterost grillst bleiben die meisten Vitamine erhalten.

Comments & Questions